Iedereen kent koffie. Een boon die cafeïne bevat en miljoenen mensen dagelijks wakker houdt. Wat veel mensen niet weten, is dat er een sterkere natuurlijke stimulerende variant bestaat, genaamd guarana. Wat is guarana, waar komt het vandaan en waarom is het nog vrij onbekend in Europa?
Wat is guarana?
Guarana is een klimplant met grote bladeren (zie foto) en kleine rode besjes die ongeveer de grootte van een koffieboon hebben. De plant kan tot wel 12 meter hoog worden. Binnenin de besjes bevinden zich zwarte zaden, omringd door een schil. Het zijn vooral deze kleine zwarte zaadjes die een sterke geneeskrachtige werking bezitten. De guaranabes komt vooral voor in het Amazonebekken in Brazilië. Daar staat ze al eeuwen gekend als dé energiebron bij uitstek.
Geschiedenis van guarana
De naam van de plant is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’, wat afkomstig is van de Tupi-Guarani-stam in het Amazonegebied en ‘oorlog voeren’ betekent. De leden van deze Braziliaanse stammen gebruikten het zaad om krachtiger te worden in de strijd tegen vijandige stammen of om op jacht te gaan. Tijdens deze jacht hadden ze dan dankzij guarana een betere focus en konden ze langer doorjagen.
De plant speelde een belangrijke rol in deze cultuur. Het volk verbouwde de plant, droogde en roosterde de zaden en vermengde ze met water om een pasta te maken. De guaranapasta werd vervolgens gebruikt voor drankjes en voedsel. Het middel werd ook vaak geconsumeerd tijdens lange perioden van vasten aangezien guarana een dieetwerkende functie bevat.
De dag van vandaag kent guarana ook heel wat voordelen. Zo helpt het veel sporters om hun prestaties te verbeteren.